ETIAS Nedir?

       ETIAS ‘ın uygulamaya girme tarihi Kasım 2023 olarak belirlendi. Schengen vizesi Avrupa Birliği’ne (AB) girişlerde AB vatandaşı olmayanlar için gelecek yılın ortalarından itibaren karmaşık bir hal almaya başlayacak. AB Schengen vizesi için gelecek yıl yürürlüğe alacakları yeni bir sistem için hazırlanıyor. Peki bu sistemde Schengen vize ücreti 2023 yılında ne kadar olacak? Schengen vizesi ülkeleri ne tür şartlar arayacak?

Schengen vizesi ile giriş yapılabilen ülkelerde dikkate alınacak yeni bir gelişme söz konusu . AB, Schengen Bölgesi için Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi’nin ( ETIAS ) bir parçası olacak farklı bir sisteme hazırlanıyor. Önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek olan sistem, şimdiden sınırlarda aksamalara neden olabileceği konusunda endişe yaratmaya başladı.

SCHENGEN VİZESİ NEDİR?

Lüksemburg’un Schengen kasabasında 14 Haziran 1985’te imzalanan ve 1995’te yürürlüğe giren Schengen Anlaşması bir çok Avrupa ülkesi arasında sınır kontrollerini kaldırdı ve serbest seyahati kolaylaştırdı.

SCHENGEN VİZESİ HANGİ ÜLKELERDE GEÇERLİ?

Schengen Bölgesi, Avusturya, Almanya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Macaristan, Yunanistan, İtalya, Litvanya, Letonya,  Lüksemburg, Malta, Polonya, Hollanda, Portekiz, Slovakya, Slovenya,İsveç, İspanya, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre’den oluşuyor. AB’ye üye olmayan İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lichtenstein’ın da bulunduğu, 26 ülke arasında sınır uygulamaları yapılmıyor.

SCHENGEN ÜLKELERİ KİMDEN VİZE İSTİYOR?

Schengen ülkeleri arasındaki vize serbestisi ile birlik üyesi ülkelerin vatandaşları, sadece kimlik ya da pasaportları ile bölge içinde seyahat edebiliyor. Bölge dışında kalanlardan ise vize talep ediliyor.

SCHENGEN VİZESİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKENLER

Schengen bölgesinde 180 günde 90 gün kalış hakkı tanımaktadır ve maximum olarak 5 yıllık veriliyor. Her üye ülke Schengen vizesini düzenleyebilir.

GİRİŞ ÇIKIŞ SİSTEMİ: EES

Avrupa Birliği sınırlarına girenleri  denetlemek adına prosedürleri ve bekleme sürelerini azaltamasını ve güvenlik endişeleri için ETIAS adında bir çözüm yolu buldu. ETIAS ’ ın yasal prosedürleri 2016 yılında başladı ve sistem 2023 itibariyle kullanılmaya başlanacak. Mayıs ayından itibaren de ETIAS ‘ ın Giriş Çıkış Sistemi (EES) yürürlüğe girecek.

VİZE ÜCRETLERİNDEN MUAF OLUNABİLİNİR Mİ?

Avrupa Birliği üyesi olmayıp da vatandaşları vizeye ihtiyaç olmadan Schengen Bölgesine girebilen bir çok ülke var. Bu ülkelerin vatandaşları iş veya seyahat maksatlarıyla 90 günlük süreye kadar Schengen Bölgesi içinde yer alan ülkelere gitmelerine izin verilir. Bu 90 günlük süre boyunca ziyaretçilerin çalışmasına veya okumasına izin verilmez. Sadece iş ve turizm faaliyetlerine katılabilirler. Yeni sistemle AB dışından gelen kişilerin Schengen bölgesindeki bir ülkeye girmeden önce vize muafiyeti için başvuru ve ödeme yapmalarını gerektirecek.

EES NEDİR?

AB’nin yeni Girişi Çıkış Sistemi’nin (EES) öncelik görevi, birlik üyesi olmayan yolcuların pasaport bilgilerine ek olarak parmak izleri ve yüz görüntüleri ile beraber biometrik verilerini kayıt altına almak olacak.

Her giriş ve çıkış kayıt altına alınacağı için pasaport damgaları da tarihe karışacak. Bu sayede AB’de azami kalma süresi olan 90 günü aşan kişilerin tespit edilmesi kolaylaştırılacak.

ETIAS’E NASIL BAŞVURULUR?

ETIAS, Schengen Bölgesine girmek için vizeye ihtiyaç olmadan ülkelerden ziyaretçilere izin verip onları takip eden elektronik bir sistemdir. ETIAS’ın uygulamaya girme tarihi Kasım 2023 olarak belirlendi. Yürürlük tarihten itibaren AB vatandaşı olmayanlar, çoğu Avrupa ülkesine girişte kişi başına 7 euro ödemek zorunda olacak.

Yolculuk öncesinde internetten doldurulacak bir başvuru formu sayesinde ücret ödenecek. Bir AB vatandaşı olmasa da bir üye ülkede resmi ikametgahı olanlar EES ve ETIAS’ tan muaf olacak.

EES KONTROLLERİ İÇİN BARİYERLER KURULMAYA BAŞLANDI

AB ülkeleri EES kontrollerini gerçekleştirmek üzere otomatik bariyer kurma çalışmalarını hızlandırdı.

Fransa, yolcuların biyometrik verilerini ve kişisel bilgilerini önceden kaydedebilecekleri self-servis kiosklar kuracak. Daha sonra bu bilgiler gümrük memuru tarafından kontrol edilecek.

Almanya ve Avusturya’da da benzer bir sistemin havalimanlarına kurulacağını yetkililer teyit etti.

Fransa ayrıca kara ve deniz sınırlarına araçla gelenlerin kişisel bilgilerini kaydetmeleri için tablet cihazları hazır bulunduracak.

İtalya, önemli havalimanlarındaki otomatik kapıların sayısını artıracağını ve self-servis kiosk kuracağını duyurdu.

Norveç ise sınır muhafızları tarafından işletilen “otomatik kameraları” deneyecek.

EES SINIRLARDA GECİKMELERE NEDEN OLUR MU?

Bu yeni dijital kontrol sisteminin sınırlarda aksaklıklara neden olabileceği büyük endişe konularından biri. Bazı birlik yetkilileri, sistemin yürürlüğe girmesinden önce yeterince test edilmediğini düşünüyor. Bu da AB’de ikamet eden kişiler de dahi gecikme yaşamasına neden olabilir.

 Raporda Avusturyalı gümrük yetkililerinin işlem sürelerinin mevcut duruma kıyasla iki katına çıkmasını beklediği ifade ediliyor.

Hanvize

[email protected]

T.C Dışişleri Bakanlığı

Vize Başvurusu Yapmadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?

Önce pasaportunuzdaki bilgilerin güncelliğine dikkat etmelisiniz. Örnek; isim soy isim değişikliği olduğunda pasaportunuzu değiştirmelisiniz.

Sonra pasaportunuzun yırtık, yıpranmış ve eski olmamasına dikkat etmelisiniz.

Pasaportunuzda, başvuru yaptığınız ülke vizesinin basımı için karşılıklı olarak en az 2 boş sayfasının olmasına dikkat etmelisiniz.

Vize başvurusu yaptığınız bazı ülkelerin vizeleri pasaportunuza basılmamaktadır. Örnek; Birleşik Arap Emirlikleri vizesi. Ancak alacağınız elektronik vizeniz ile birlikte pasaportunuzu yanınızda bulundurmalısınız.

Pasaportunuzun geçerlilik süresine dikkat etmelisiniz. Seyahat tarihinizden sonra pasaportunuzun belli bir süre daha geçerliliği olmalıdır. Örnek; kısa süreli vizelerde 3 ay, 6 ay gibi. Uzun süreli vizelerde 1 yıl daha pasaportunuzun geçerliliği olması talep edilmektedir.

Vize basımında kullanılacak fotoğrafınızın güncel olmasına dikkat etmelisiniz. Bazı ülkeler fotoğrafınızın güncel olmasına rağmen yakın tarihli almış olduğunuz başka bir ülke vizesinde kullanıldığı için kabul etmemektedir.

Vize başvurusunda bulunduğunuz ülke, vize sürenizi, talep ettiğiniz tarih aralığında verdiği gibi bazı ülkelerde değerlendirme sonu tarihi itibariyle başlatabilmektedir. Bu yüzden başvuru yaptığınız ülkenin vize onayları prosedürlerine dikkat etmelisiniz. Sonuç olarak ileri tarihli bir seyahatiniz için verilen yakın tarihli bir vizeyi kullanamayabilirsiniz.

Vize başvurunuzu yaparken seyahatinize uygun giriş sayısını talep ederek yapmalınız. Örnek;  tek girişli, iki girişli veya çok girişli.

Vize başvurusunda bulunurken bazı ülkeler talep edilen vize süresine göre değerlendirme bulunarak talep edilen süreye göre konsolosluk ücreti almaktadır. Örnek; İngiltere vizesi ( 6 ay, 2 yıl,5 yıl ve 10 yıl) Birleşik Arap Emirlikleri vizesi 30 gün, 90 gün tek veya çok girişli olmak üzere)

Önce vize başvurunuzu seyahat edeceğiniz ülke vizesine yapmalısınız.

Sonrasında seyahat amacınıza uygun olarak vize türünü belirlemelisiniz.

Ülkelerin vize başvurularınızı değerlendirme süreleri farklılıklar göstermektedir. Bu süreleri göz önünde bulundurmalısınız.

Vize başvurusunda bulunduğunuz bazı ülkelerde, vize başvuru değerlendirme sürelerini kısaltıcı ek hizmetler bulunmaktadır. Örnek; ekspres vize. Vize başvurusunda bulunurken verilen bu ek hizmetleri değerlendirebilirsiniz.

Seyahat etmek istediğiniz ülkenin, vize prosedürleri hakkında daha detaylı bilgi almak ve başvuru yapmak için Hanvize danışmanlık müşteri danışmanlarına ulaşabilirsiniz.

Vize Aldığınızda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

İlk olarak vizenizi aldığınızda, vize üzerindeki bilgilerin doğruluğunu kontrol ediniz.

Ardından pasaport numaranız ile verilen vize üzerinde yazılan pasaport numaranızın aynı olup olmadığını kontrol ediniz.

Sonra verilmiş olan vize tarihleri ile seyahat edeceğiniz gidiş-geliş tarihlerinizin uygunluğuna bakınız.

Ad ve soyadınızın doğruluğunu kontrol ediniz.

Sonuç olarak bu bilgilerde bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız, ilgili birimlere bilgi veriniz.

Verilen Vize bilgileri nasıl okunur?

DURATION OF STAY …. DAYS: İlgili ülkeye girdikten sonra toplan kalabileceğiniz gün sayısıdır.

FROM …. UNTIL …. : İlk giriş tarihinizi ve son çıkış yapmanız gereken tarihi gösterir. Vizenizde gösterilen top gün sayısını aşmamaya özen gösteriniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir