ÇEK CUMHURİYETİ VİZESİ
Çek Cumhuriyeti vizesi
Çek Cumhuriyeti’ne kısa süreli ( C tipi) turistik, iş, aile-akraba, kültürel-bilimsel etkinlikler, öğrenci, şoför ve avrupa birliği vatandaşı eşi vizeleri için başvuru merkezlerinden alınacak randevu ile başvuru yapılabilmektedir. Uzun süreli (D tipi) vize talepleri ise büyükelçilik veya başkonsolosluğa yine randevu alınarak yapılmaktadır. Randevu alınırken başvuru sahibinin yerleşim yeri önemlidir. Başvuru sahibinin öğrenci olması durumunda da yine aynı kural geçerlidir. Öğrencinin okuduğu okulun bulunduğu yere göre değil e-devlette görünen adres dikkate alınarak randevu alınmalıdır.
Çek Cumhuriyeti vizesi için Ankara, Antalya, İzmir, İstanbul ( Altunizade) ve İstanbul ( Beyoğlu) başvuru merkezlerinden yerleşim durumunuza göre randevu alınmalıdır. Ankara, İzmir ve Antalya başvuru merkezlerinden yapılan vize başvurularını Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği değerlendirmektedir. İstanbul başvurularını ise Çek Cumhuriyeti’nin İstanbul Başkonsolosluğu değerlendirerek sonuçlandırmaktadır.
Çekya vize başvurusu yapmadan önce seyahat tarihlerinizi kontrol etmelisiniz. Seyahat tarihiniz ile başvuru evraklarınızın teslim edileceği randevu tarihi arasında en az 15 takvim günü olmalıdır. Antalya, İzmir başvuruları için 1-2 gün daha eklenerek hesap edilmelidir. Bu süre evrakların Ankara Büyükelçiliği’ne ulaşması için gerekli olan bir süredir.
Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği veya Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu, vize değerlendirme süreci devam ederken başvuru sahibinden Çekya vize başvurunuz ile ilgili ek destekleyici belgeler talep edebilir. Başvuru sahibinin görüşmeye çağırılması ya da sunulan belgelerinizin eksiliği de başvuru değerlendirme süresinin uzamasına neden olmaktadır.
Çekya vize
başvurunuzun olumlu sonuçlanabilmesi için seyahat amacınıza ve çalışma durumunuza uygun belgeleri hazırlamalısınız.
Çekya turistik vize başvurusu, Çekya’ dan herhangi bir davet yazısı ya da mektubu almadan başvuru yapabileceğiniz bir vize türüdür.
Çekya aile-arkadaş vize başvurusu, Çek Cumhuriyeti polis departmanından alınacak resmi bir davetiye ile birlikte vize talebinizi iletebilirsiniz.
Çekya iş-ticari vize başvurusu, Çekya’da faaliyet gösteren şirketten alınmış kaşeli ve imzalı bir davet yazısı ile diğer hazırlanması gereken belgeler ile birlikte başvuru yapabileceğiniz bir vizedir.
Çekya kültürel-bilimsel etkinlik vizesi, etkinliği düzenleyen kurum- kuruluş tarafından adınıza düzenlenmiş yine kaşeli ve imzalı bir davet yazısı ile başvuru yapabileceğiniz bir vize türüdür.
Belgelerinizi hazırlamaya başlamadan önce Hanvize danışmanlarını arayarak Çekya randevu durumu hakkında bildi alabilirsiniz. Seyahat amacınıza uygun belgelerin listesini talep ederek evraklarınızı hazırlayarak elden veya kargo ile ulaştırabilirsiniz.
Vize Başvurusu Yapmadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?
Önce pasaportunuzdaki bilgilerin güncelliğine dikkat etmelisiniz. Örnek; isim soy isim değişikliği olduğunda pasaportunuzu değiştirmelisiniz.
Sonra pasaportunuzun yırtık, yıpranmış ve eski olmamasına dikkat etmelisiniz.
Pasaportunuzda, başvuru yaptığınız ülke vizesinin basımı için karşılıklı olarak en az 2 boş sayfasının olmasına dikkat etmelisiniz.
Vize başvurusu yaptığınız bazı ülkelerin vizeleri pasaportunuza basılmamaktadır. Örnek; Birleşik Arap Emirlikleri vizesi. Ancak alacağınız elektronik vizeniz ile birlikte pasaportunuzu yanınızda bulundurmalısınız.
Pasaportunuzun geçerlilik süresine dikkat etmelisiniz. Seyahat tarihinizden sonra pasaportunuzun belli bir süre daha geçerliliği olmalıdır. Örnek; kısa süreli vizelerde 3 ay, 6 ay gibi. Uzun süreli vizelerde 1 yıl daha pasaportunuzun geçerliliği olması talep edilmektedir.
Vize basımında kullanılacak fotoğrafınızın güncel olmasına dikkat etmelisiniz. Bazı ülkeler fotoğrafınızın güncel olmasına rağmen yakın tarihli almış olduğunuz başka bir ülke vizesinde kullanıldığı için kabul etmemektedir.
Vize başvurusunda bulunduğunuz ülke, vize sürenizi, talep ettiğiniz tarih aralığında verdiği gibi bazı ülkelerde değerlendirme sonu tarihi itibariyle başlatabilmektedir. Bu yüzden başvuru yaptığınız ülkenin vize onayları prosedürlerine dikkat etmelisiniz. Sonuç olarak ileri tarihli bir seyahatiniz için verilen yakın tarihli bir vizeyi kullanamayabilirsiniz.
Vize başvurunuzu yaparken seyahatinize uygun giriş sayısını talep ederek yapmalınız. Örnek; tek girişli, iki girişli veya çok girişli.
Vize başvurusunda bulunurken bazı ülkeler talep edilen vize süresine göre değerlendirme bulunarak talep edilen süreye göre konsolosluk ücreti almaktadır. Örnek; İngiltere vizesi ( 6 ay, 2 yıl,5 yıl ve 10 yıl) Birleşik Arap Emirlikleri vizesi 30 gün, 90 gün tek veya çok girişli olmak üzere)
Önce vize başvurunuzu seyahat edeceğiniz ülke vizesine yapmalısınız.
Sonrasında seyahat amacınıza uygun olarak vize türünü belirlemelisiniz.
Ülkelerin vize başvurularınızı değerlendirme süreleri farklılıklar göstermektedir. Bu süreleri göz önünde bulundurmalısınız.
Vize başvurusunda bulunduğunuz bazı ülkelerde, vize başvuru değerlendirme sürelerini kısaltıcı ek hizmetler bulunmaktadır. Örnek; ekspres vize. Vize başvurusunda bulunurken verilen bu ek hizmetleri değerlendirebilirsiniz.
Vize prosedürleri hakkında daha detaylı bilgi almak ve başvuru yapmak için Hanvize danışmanlık müşteri danışmanlarına ulaşabilirsiniz.
Vize Aldığınızda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
İlk olarak vizenizi aldığınızda, vize üzerindeki bilgilerin doğruluğunu kontrol ediniz.
Ardından pasaport numaranız ile verilen vize üzerinde yazılan pasaport numaranızın aynı olup olmadığını kontrol ediniz.
Sonra verilmiş olan vize tarihleri ile seyahat edeceğiniz gidiş-geliş tarihlerinizin uygunluğuna bakınız.
Ad ve soyadınızın doğruluğunu kontrol ediniz.
Sonuç olarak bu bilgilerde bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız, ilgili birimlere bilgi veriniz.
Verilen Vize bilgileri nasıl okunur?
DURATION OF STAY …. DAYS: İlgili ülkeye girdikten sonra toplan kalabileceğiniz gün sayısıdır.
FROM …. UNTIL …. : İlk giriş tarihinizi ve son çıkış yapmanız gereken tarihi gösterir. Vizenizde gösterilen top gün sayısını aşmamaya özen gösteriniz.